top of page

Wellness v lázních? Ne všude


Mohlo by se zdát, že wellness a lázně jsou synonymem, opak je ale pravdou. Wellness, jak ho známe dnes, tedy bazény, sauny, vířivky, kosmetika a masáže vždy byly jen jednou z částí lázeňství. Navíc tou, která neměla tak velkou důležitost ve zdravotní prevenci a léčbě, kterou lázně historicky představovaly a zajišťovaly.



Léčebné účinky přírodních léčivých zdrojů a bylin se ukázaly už v době předantického starověku v Číně, Egyptě a později i starověkém Římě. V 16. a 17. století se v tomto odvětví prosadil vědecký přístup. První analýzy složení minerálních vod ukázaly, že kromě prevence mohou nabídnout přímou léčbu mnoha zdravotních problému. V té době součástí léčby byla kromě koupelí a pitné kúry i správná životospráva a dieta. Byť měly historické lázně v budovách větší množství van, bazény s termální vodu a tělocvičny, za wellness hotely bychom je dnes mohli těžko považovat. A tak, když přijedete do lázeňských hotelů, většinou na Vás čeká jen menší bazén, sauna a možná vířivka. S tím jakou změnou prošlo lidstvo v posledních 100 letech je ale na čase aby změnou prošlo i lázeňství.


Málokdo má dnes dostatek času na to trávit doporučené 3 týdny lázeňskou léčbou. S životním stylem, kdy je naše tělo pod konstantním tlakem a jsme zaplaveni epidemií chronického stresu, je každá chvíle odpočinku vítaná.



Ideální je proto kombinace lázeňství a wellness. Pohyb v přírodě, odpočinek, zahřátí v sauně, ochlazení v bazénku, balneoterapie, pití pramenů, zdravé jídlo i masáže a terapie pohybem. Namáčet si ruce v parafínu a strkat je do pytlíku dnes málokoho ohromí. Než si sednout na plastovou žily a strčit si trubičku do nosu, jak to tak bývá u oxygenoterapie, přeci dává větší smysl opravdu vyrazit ven, meditovat a dýchat čerstvý vzduch.


Budoucnost je návrat ke kořenům, bylinám a přírodě, přesto s využitím vědeckých poznatků. Biohacking míří do lázní.


Ptáte se jak konkrétně?


To Vám rádi prozradíme příště.









72 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page